May 29 2015
Friday

19.00 h

National Palace of Culture
Hall 7


Ensemble "Yarilo"
(piano duo from Canada)

Multimedia concert
with letters and music by Scriabin


    
"Мистерията" на руския композитор Александър Скрябин е една от загадките на музикалния свят. Композиторът не успява да завърши своя грандиозен замисъл, той умира като оставя само кратки музикални откъси (скици) и поетичен текст, който самият той написва.

От 1903 година до смъртта си (април, 1915), Скрябин е обзет изцяло от идеята за Мистерията - апокалиптичен спектакъл с грандиозни мащаби, който да обхване цялата вселена. Замислен в полите на свещените планини на Хималаите, с участието на огромен оркестър, балет, хор, и милиони хора, този спектакъл е въплъщавал идеята за ритуал, в който цялото човечество ще се пречисти в космическа трансформация.

Един от най-близките доверени приятели на Скрябин - Леонид Сабанеев споделя впечатленията си от музикалните откъси, които композиторът му представя като първи скици на Мистерията и казва, че ако тази идея е една огромна лудост, то тази лудост е абсолютно заразителна, интересна и опияняваща.

Идеята за създаването на тази творба се оформя в резултат на идеите на символизма, към които Скрябин е дълбоко привързан. В центъра на идеята е философията на теософизма, която приема материалния свят като илюзорен и настоява човечеството да поеме пътя към духовното. Ето какво казва основоположникът на руския символизъм, Валери Брюсов: "Ние настояваме поетът (композиторът) непрестанно да предлага своята "Свещена Жертва", не само в неговите стихове, но и във всеки миг от неговия живот..... Нека той да изгори като величествен пожар, без страх, че неговият собствен живот ще бъде погълнат в тази стихия".

Във финала на Мистерията, Скрябин завършва с подобен текст:

"Настъпил е съдният час, събудил си се ти в нас!
Носим се ние към запаленото небе!
Всички сме влюбени, устремени от мига на вечността по пътя на безкрайността!
Възпламени се, запали се свещений храм! Запали се и се превърни в свещен пожар!
В този последен час всички ще полетим във вихъра на ефира;
Ще се родим във вихъра,
Ще се събудим в небето,
И в разкошния блясък на последния разсвет,
В красотата на нашите блестящи души,
Ще изчезнем.... Ще се разтворим....."


    

46-ти Международен фестивал "Софийски музикални седмици"  - 24 Май - 29 Юни 2015 г.
46th Sofia Music Weeks International Festival  24 May - 29 June 2015
The festival is part of the calendar cultural events of the Municipality of Sofia and platform"Europe for the festivals, the festivals of Europe"of European Festival Association

    


MAIN PROGRAMME